Piwne ciasto z piwnym kremem



Ciasto z tych 18+, bo z dodatkiem piwa zarówno do ciasta jak i kremu. Robiły je nasze sorki na warsztatach o prozdrowotnych właściwościach piwa, więc uczniowie go nie kosztowali. Tak naprawdę tego składnika prawie nie czuć, daje jedynie tylko delikatny ciekawy posmak. A sami przyznacie że zaciekawił Was ten przepis. 



Składniki:


Ciasto:
300 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200 g cukru
200 ml oleju
200 ml piwa 
3 jajka

Środek i krem:
2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 
1 dojrzały banan
300ml piwa
2 łyżki cukru kryształu
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
2-4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
220g masła w temperaturze pokojowej


Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka wbić do miseczki i rozbełtać je widelcem. Dodać cukier, olej, piwo i krótko wymieszać łyżką. Dodać suche składniki (mąkę) i wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 65 minut. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Ugotować budyń z 300 ml piwa i 2 łyżkami cukru kryształu w rondelku z grubym dnem. Gdy budyń zacznie się gotować, potrzymać go na małym ogniu, ciągle mieszając przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia, musi mieć tę samą temperaturę co masło. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie/średnie i dodać do masła 1/3 piwnego budyniu, wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać połowę pozostałego budyniu, wymieszać i dodać resztę budyniu. Banana obrać i pokroić na kawałeczki. Dodać go do połowy maślanego, kremu wymieszać.  Ciasto ostrożnie wyjąć z tortownicy i przekroić je w poziomie, otrzymamy dwa krążki ciasta. Jedną część ciasta posmarować dżemem. Na ciasto posmarowane dżemem wyłożyć krem z bananem i przykryć go drugim krążkiem ciasta. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem.












Komentarze

Popularne posty