Suflet czekoladowy
Suflet to rodzaj lekkiego, podawanego na gorąco wypieku, przyrządzanego na bazie utartych z cukrem lub masłem żółtek jaj oraz piany ubitej z białek. Podjęliśmy próbę wykonania sufletu czekoladowego. Musimy się przyznać ze za pierwszym razem za długo siedział w piekarniku ale za drugim już był taki jak trzeba, chrupiący z wierzchu i płynny w środku.
Składniki:
125 g czekolady deserowej
90 g masła + 1 łyżeczka do posmarowania foremek
70 g cukru pudru
50 g mąk)
3 jajka
Jajka ubić bardzo dokładnie z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę. Czekoladę połamać na kawałki, dodać pokrojone masło, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ubitych jaj wsypać powoli mąkę, delikatnie wymieszać rózgą, po czym dodać rozpuszczoną, ciepłą czekoladę z masłem. Małe foremki – kokilki wysmarować rozpuszczonym masłem i wypełnić przygotowaną masą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg) i piec 10 minut, aż suflety urosną i delikatnie się zarumienią. Upieczone suflety delikatnie wyjąć z piekarnika. Podawać na ciepło.
Komentarze
Prześlij komentarz