Półkruche ciasto z czereśniami
Pyszne letnie ciasto, pachnące wakacjami i promieniami słońca. Doskonałe do popołudniowej herbatki w ogrodzie, na tarasie, czy na balkonie. Skomplikowane w wykonaniu nie jest. Najdłużej to chyba schodzi drylowanie czereśni, zwłaszcza jak się nie dysponuje drylownicą. Ale warto poświęcić czas dla tego smaku.
Składniki:
250 g mąki krupczatki
250 g mąki pszennej
3 jajka
cukier waniliowy
1,5 szklanki cukru
1 kostka masła
2 płaskie łyżeczki do pieczenia
czereśnie
bułka tarta do oprószenia blaszki
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dosypać wszystkie pozostałe składniki, wraz z roztopionym masłem, oprócz owoców. Konsystencja powinna być lekko sypka. Blaszkę o wymiarach 30 x 25 cm posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wykleić spód foremki – 2/3 częścią ciasta. Pozostałą część włożyć do zamrażarki na kilkanaście minut. Na wierzch ciasta wysypać wydrylowane czereśnie. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce na największych oczkach i wysypać na owoce. Włożyć do nagrzanego do 18 stopni piekarnika i piecz maksymalnie do 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz