Modra kapusta inaczej


Śląsk jest na odległym zachodnim krańcu Polski. Dla nas lubelaków to zupełnie inna kultura, a co za tym idzie i kuchnia. Zmierzyliśmy się z nią sporządzając mordą kapustę, czyli dodatek do tradycyjnego śląskiego obiadu składającego się z rolady i klusków śląskich. Dla nas bomba.


Składniki:

1,2 kg kapusty czerwonej
2 jabłka
1 cebula
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka soku jabłkowego
6 łyżek octu balsamicznego
4 łyżki powideł śliwkowych
sól 
pieprz
cukier
1 łyżka masła


Kapustę poszatkować, jabłka obrać pokroić w ósemki, cebule posiekać w kosteczkę. Rozgrzać masło na patelni i podsmażyć cebulę dodać jabłka i kapustę. Dodać 1 łyżeczkę sypkiego cynamonu, wlać szklankę soku jabłkowego. Doprawić solą do smaku. Gotować na małym ogniu aż kapusta zmięknie. Dodać na koniec ocet balsamiczny i powidła śliwkowe dodać trochę pieprzu i ewentualnie jeszcze soli i trochę cukru. Kapusta smakuje lepiej po ok1-2 godz. aż smaki się przegryzą. 









Komentarze

Popularne posty