Wafle Michałki
Wafle, andruty jak zwał tak zwał, to nie jest ważne. Istotne jest to, że są obłędnie pyszne, efektowne i maja czekoladowo-śmietankowy smak, który przypadnie do gustu nie jednemu słodyczocholikowi ;)
Składniki:
3 suche wafle
60 g orzechów laskowych
170 g miękkiego masła
280 g serka homogenizowanego waniliowego
2 łyżki cukru pudru
2 kopiaste łyżki nutelli
1 szklanka ( 250 ml ) + 1,5 łyżki mleka w proszku
1,5 łyżki kakao
Polewa:
120 g czekolady ( gorzkiej i mlecznej) )
łyżka masła
2 łyżki śmietanki 30 %
3 suche wafle
60 g orzechów laskowych
170 g miękkiego masła
280 g serka homogenizowanego waniliowego
2 łyżki cukru pudru
2 kopiaste łyżki nutelli
1 szklanka ( 250 ml ) + 1,5 łyżki mleka w proszku
1,5 łyżki kakao
Polewa:
120 g czekolady ( gorzkiej i mlecznej) )
łyżka masła
2 łyżki śmietanki 30 %
Orzechy podprażyć na suchej patelni. Wysypać na ścierkę, umieścić między dłońmi i pocierając pozbyć się skórki. Oczyszczone orzechy dosyć drobno posiekać.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Na przemian dodawać serek homogenizowany i mleko w proszku ( 1,5 łyżki mleka odłożyć ). Na końcu dodać nutellę i wymieszać. 1/3 masy odłożyć, dodać do niej kakao i posiekane orzechy. Wymieszać i rozsmarować na pierwszym waflu. Przykryć waflem drugim i lekko docisnąć. Do pozostałej masy dodać odłożone mleko w proszku i krótko zmiksować. Rozsmarować na waflu i przykryć trzecim. Lekko docisnąć. Wierzch wafla lekko obciążyć np.: deską do krojenia i umieścić na ok. 3 godziny w lodówce.
Masło, śmietankę i czekoladę połamaną na kawałki rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i rozsmarować na powierzchni wafla. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Można też roztopić samą czekoladę, ale wtedy podczas krojenia polewa może się kruszyć. Wafle wyjąć z lodówki i pokroić. Wafle należy przechowywać w lodówce.
Pyszne wafelki
OdpowiedzUsuń