Rafaello białe
Dziewiczo białe ciasto z posypką kokosową. Proste, a zarazem wykwintne, zaspokoi podniebienia najbardziej wymagającym smakoszom. Do kawy na podwieczorek niedzielny idealne.
Biszkopt:
5 jajek
5 jajek
1
szklanka cukru
1
szklanka mąki
0,5
łyżeczki proszku do pieczenia
Białka
ubić z cukrem, wymieszać z żółtkami, mąką oraz proszkiem do pieczenia.
Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 °C.
Przestudzić.
Krem
200
g wiórków kokosowych
500
ml śmietanki 30%
2
śnieżki
2
białe czekolady
2-3
łyżki żelatyny
1
cytryna
spirytus
W
250 ml śmietanki rozpuścić czekoladę ostudzić. Drugie 250 ml śmietanki, ubić ze
śnieżkami, dodać ostudzona czekoladę, przestudzoną żelatynę (rozpuszczoną w 1/3
szklanki gorącej wody), 100 g wiórkó kokosowych, sok z cytryny, spirytus.
Dokładnie wymieszać.
Pyszne ciacho
OdpowiedzUsuńSuper, wspaniale wygląda. Spróbuję. Pozdrawiam i wszystkiego dobrego.
OdpowiedzUsuńiwona
http://czekolada2.blog.pl/