Pizza chłopska
Jak nie ma w domu drożdży a są ziemniaki to da się zrobić pizze. Może w smaku nie jest idealnie chrupiąca, taka jak lubimy, ale jest to potrawa przypominająca w smaku oryginał, ze względu na składniki do niej dodane. A składniki wedle uznania, do tej naszej wersji chłopskiej pizzy.
1 kg ziemniaków
2 żółtka
2 łyżki masła
25 dag kiełbasy wiejskiej
1 cebula
1 papryka
1 puszka kukurydzy
10 dag sera żółtego
10 dag pieczarek
¼ szklanki śmietany
5 łyżek mąki
sól, pieprz
koncentrat pomidorowy
zioła prowansalskie
tłuszcz do formy
bułka tarta do formy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki masła
25 dag kiełbasy wiejskiej
1 cebula
1 papryka
1 puszka kukurydzy
10 dag sera żółtego
10 dag pieczarek
¼ szklanki śmietany
5 łyżek mąki
sól, pieprz
koncentrat pomidorowy
zioła prowansalskie
tłuszcz do formy
bułka tarta do formy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ziemniaki obrać,
ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przetrzeć przez praskę. Wymieszać ze
śmietaną, stopionym masłem i żółtkami jaj. Następnie dosypać mąki z proszkiem
do pieczenia i doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Na wysmarowanej tłuszczem
i wysypanej bułką tartą blaszce rozłożyć ciasto ziemniaczane i nakłuć widelcem.
Następnie posmarować sosem
sporządzonym z koncentratu pomidorowego z odrobiną wody i ziołami
prowansalskimi i układać kolejno: usmażone pieczarki z cebulą, kukurydzę,
pokrojoną wędlinę i paprykę, na górę posypać startym żółtym serem. Piec w temp. 190°C
około pół godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz