Kolorowe wspomnienie lata
Lato już mamy stanowczo za sobą, więc możemy je tylko wspominać. Do tego będzie nam potrzebnych kilka składników, pachnących latem i wakacjami nad morzem. Połączenie warzyw, sera typu feta, tuńczyka i wyrazistego sosu spowoduje, że zakochacie się w tej sałatce i na stałe włączycie ją do swojego menu.
Składniki:
½
główki sałaty
100 g
sera feta
1
puszka tuńczyka w sosie własnym
15
czarnych oliwek
1
papryka czerwona
1
papryka żółta
3
pomidory
½
puszki kukurydzy
koperek
Sos:
¾ szklanki oliwy
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka musztardy
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżeczka płynnego miodu
sól
pieprz
Wszystkie składniki sosu zmieszać w
szczelnie zamkniętym słoiku. Sałatę umyć i porwać do salaterki. Pomidory obrać
ze skórki i pokroić w kostkę, paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić
również w kostkę. Oliwki pokroić na mniejsze cząstki. Ser pokroić w kostkę. Koperek
drobno posiekać. Kukurydze odsączyć i dodać do pozostałych składników. Wszystko
delikatnie wymieszać, nakładać na talerzyki i polać każdą porcję sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz