Tarta jabłkowo - migdałowa


Z tartami już tak jest, że albo się je lubi albo nie. My tarty lubimy i dlatego wspierając polskich sadowników proponujemy spróbować tę pyszną tartę z jabłkami i delikatnym posmakiem migdałów. Ze śliwkami też pewnie by była dobra, ale to już całkiem inna historia.  


Składniki na ciasto:

20 dag mąki
5 dag cukru pudru
10 dag masła
1 łyżka śmietany

Składniki na masę migdałową:

7 dag mielonych migdałów
8 dag cukru
4 łyżki śmietany

Składniki na masę jabłkową:

½ kg jabłek
8 dag cukru
½ szklanki rodzynek

Składniki na krem:

1 szklanka śmietany
2 jaja
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cynamonu


Z podanych składników zagęścić ciasto, wylepić tortownicę i wyciągnąć brzegi. Upiec na złoty kolor. Składniki masy migdałowej wymieszać i wyłożyć na przestudzone ciasto. Jabłka drobno pokroić, wymieszać z cukrem, rodzynkami, i wyłożyć na masie migdałowej. Polać śmietaną ubitą z jajami, cukrem i cynamonem i piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut. 












Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty