Marchewkowe kopytka
Kopytka ziemniaczane znają wszyscy, my postanowiliśmy urozmaicić je trochę i zaszaleliśmy z kolorem, dodając zamiast ziemniaków sporo, naprawdę sporo marchewki. Dla nas bomba, mamy nadzieję, że dla Was również.
Składniki:
600 g marchewki
ok. 200 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
3 łyżki masła
2 łyżka bułki tartej
Marchewki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane marchewki wystudzić. Zimne marchewki zemleć w maszynce (można również przepuścić przez praskę lub bardzo dokładnie ubić tłuczkiem do ziemniaków). Do zmielonej marchewki dodać mąkę pszenną (ilość mąki zależy od marchewki, należy dosypać tyle mąki żeby ciasto było zwięzłe) i łyżkę mąki ziemniaczanej, doprawić solą, pieprzem i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy około 3 cm i pokroić go ukośnie na plasterki szerokości ok. 1,5 cm. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, na gotującą się wodę wkładać kopytka i gotować około 5 minut od czasu wypłynięcia. Ugotowane kopytka osączyć. Na patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą i podsmażyć do zrumienienia. Kopytka podawać polane podsmażoną bułką tartą.
Komentarze
Prześlij komentarz