Brokułowa z ryżem
Brokuł można stosować nie tylko do ugotowania zwykłej jarzynówki czy też kremu z brokułów, nadaje się również do zupy z innymi dodatkami. Dzisiaj szef kuchni poleca, brokuła w towarzystwie ryżu i szpinaku do pysznej zupy brokułowej, zabielanej śmietaną. Można ją ugotować na bulionie mięsnym, lub wywarze warzywnym.
1
brokuł
10
dag szpinaku
3
ząbki czosnku
1
łyżka masła
porcja
rosołowa lub udko
sól
pieprz
przyprawa
typu kucharek
1
szklanka śmietany
50
g ryżu na sypko
Ugotować
wywar, doprawiając przyprawą typu kucharek. Na maśle przysmażyć rozgnieciony czosnek i dodać
szpinak, dusić przez kilka minut doprawiając solą do smaku. Dodać brokuł
podzielony na różyczki i dusić do miękkości. Całość dodać do gotującego się
wywaru. Wrzucić ryż i gotować do miękkości. Zabielić zahartowaną śmietaną,
doprawić do smaku.
Pożywna i zdrowa miseczka zupki ..
OdpowiedzUsuńPysznie !