Pomarańczowy kisiel z marchewką
Kolejny kisiel nie z torebki okazuje się wspaniałą alternatywą dla dzieci. Bo zdrowy, bo nie sztuczny, bez konserwantów i barwników. Z zawartością cukru taką jaką dodamy, a nie taka jaka zamani się producentowi.
Składniki:
2,5 szklanki wody
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
2 pomarańcze
1 duża marchew
Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do garnka wlać wodę wrzucić marchew i gotować ok. 10 minut. Wrzucić obraną, pokrojoną w kostkę pomarańczę. Pogotować. Wyłowić marchew i pomarańcze, przetrzeć przez sito. Z wody w której się gotowały odmierzyć 2 szklanki zagotować, dodać przecier i cukier. Dodać zawiesinę z mąki ziemniaczanej w 0,5 szklanki zimnej wody i zagotować.
już dawno nie robiłam takiego domowego kisielu,,:)
OdpowiedzUsuńWarto zrobić ;)
UsuńMmm, pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuńNie inaczej, pozdrawiamy ;)
Usuń