Ciasto orzechowo-migdałowe
Super szybkie ciasto, wilgotne i bakaliowe. Na niedzielę, na podwieczorek, na ucztę małych i dużych. Orzechy i migdały dostarczą nam magnezu, potasu i kwasów tłuszczowych, kwasu linolowego i linolenowego, które są ważne dla normalnego wzrostu, rozwoju, normalizacji elastyczności naczyń krwionośnych, metabolizmu cholesterolu, zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Także samo zdrowie.
Składniki:
250 g
margaryny
1,5
szklanki cukru
5
jajek
5
łyżek śmietany
1,5
szklanki mąki
¾
łyżeczki proszku do pieczenia
150 g
drobno mielonych migdałów
200 g
grubo posiekanych orzechów
szczypta
soli
Margarynę
utrzeć z cukrem na gładką masę. Do masy dodać żółtka. Ucierać aż masa będzie
gładka i jednolita. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze
szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy żółtkowej wsypać mąkę, orzechy, migdały
i śmietanę. Gdy składniki się połączą dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać najlepiej
łyżką.
Przelać masę do
wysmarowanej i posypanej bułką tartą blachy. Piec w
temperaturze 170°C przez około 55 minut. Po wystygnięciu polać polewą z tego posta.
Wygląda smakowicie :) A że tyle w nim cennych składników, to aż grzech sobie odmówić :)
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda. Polecamy piec w zwykłej blaszce nie keksowce wtedy na pewno się upiecze, w wąskiej mogą być niespodzianki
OdpowiedzUsuń