Róże karnawałowe
Karnawał zbliża się ku końcowi dużymi krokami. Aby zabłysnąć na imprezie ostatkowej proponujemy wykonanie pięknych róż karnawałowych. Pięknych, a do tego jadalnych, z ulubioną marmoladą w środeczku. Oby ten karnawał należał do niezapomnianych...
Składniki:
0,5 kg mąki
20 g smalcu
6 żółtek
3 łyżki śmietany
2 czubate łyżki cukru
1 mały kieliszek spirytusu
cukier waniliowy
marmolada do dekoracji
cukier puder do dekoracji
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Bardzo cienko rozwałkować i formować róże. Wycinać 4 kółka o różnej wielkości, nacinać i sklejać po środku białkiem. Smażyć na złoty kolor, wkładając do rozgrzanego tłuszczu "do góry nogami", następnie obracać. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem i udekorować dżemem lub marmoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz