Zupa kukurydziana
Zupa przewija się na naszym blogu dość często. Być może jest to spowodowane posępną aurą za oknem. Wobec przeciwności natury nic tak nie stawia na nogi jak zupa: smak rosołowy, lekko słodkawy dzięki kukurydzy i mocno mięsny, przełamany chrupiącym groszkiem ptysiowym.
Składniki:
1
porcja rosołowa
1
kostka rosołowa
2
łyżki śmietana
1
puszka kukurydzy
1
marchew
garść
siekanej zieleniny
sól
pieprz
ostra
papryka
groszek
ptysiowy
Mięso
zalać wodą, dodać kostkę rosołową oraz obraną marchew w całości. Ugotować do
miękkości. Wywar przecedzić, mięso oddzielić od kości i pokroić. Marchew
pokroić i wrzucić do rosołu. Dodać kukurydzę wraz zalewą z puszki, doprawić do
smaku i gotować około 10 minut na małym ogniu. Następnie dodać śmietanę i
zieleninę. Zupę podawać z groszkiem ptysiowym.
To chyba będzie moja ulubiona zupa
OdpowiedzUsuńBardzo nas to cieszy, ale "zup ci u nas dostatek", polecamy do wypróbowania inne ;)
OdpowiedzUsuńmniam.... kocham kukurydzę! z pewnością zrobię taką zupę!
OdpowiedzUsuńWarto ;) pozdrawiamy
Usuń