Popularny kapuśniak



Tradycyjny kapuśniak na żeberkach, pachnący majerankiem i kminkiem, doskonały na wiosenne obiady.

Składniki:

50 dag kiszonej kapusty
40 dag żeberek wieprzowych
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
1 płaska
1 łyżka mąki
sól
pieprz
majeranek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy

Mięso umyć i osączyć. Warzywa oczyścić, opłukać włożyć do garnka razem z żeberkami , wlać 2 l wody i ugotować wywar.
Kapustę lekko odcisnąć, posiekać i ugotować w drugim garnku w niewielkiej ilości wody. 

Cebulę obrać i pokroić w kostkę , przesmażyć na patelni na smalcu, a gdy się zrumieni dodać mąkę i zrobić rumianą zasmażkę. Zasmażkę połączyć z wywarem i kapustą. Doprawić solą i pieprzem. 






Komentarze

Popularne posty