Tort naleśnikowy
Tradycyjne naleśniki w odświętnym wydaniu "tortowym". A czym ten tort posmarujesz, ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia... danie możne być mięsne lub nie, w zależności od upodobań i przekonań.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 jaja
szczypta soli
niepełna szklanka gorącej wody
Z podanych składników sporządzić ciasto, dodając pod koniec gorącą wodę. Smażyć naleśniki na dużej patelni.
Farsz:
1 duży filet z kurczaka
2 cebule
400 g pieczarek
4 łyżki oleju
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz
Filet pokroić w drobną kostkę, przyprawić i usmażyć. Pieczarki pokroić w półplasterki i razem z cebulą pokrojoną w kostkę udusić na niewielkiej ilości oleju. Wymieszać składniki.
Sos:
150 g majonezu
100 g śmietany
4 ząbki czosnku
Sól, pieprz do smaku
Ser żółty
Majonez połączyć ze śmietaną, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami do smaku.
W naczyniu do zapiekania układać naleśniki przekładając farszem tworząc tort, polać sosem i posypać startym żółtym serem. Farsz można zrobić w wersji bez mięsa. Zapiekać około 20 minut w temperaturze 180°C. Można podawać z dowolną surówką.
Komentarze
Prześlij komentarz