Chatka
Ciasto dla tych, którzy nie potrafią lub nie chcą piec. Znana jako chatka Puchatka, chatka Baby Jagi u nas porostu chatka.
Składniki:
1
litr mleka
6
jaj
1
śmietana duża 18%
1
margaryna
1
niepełna szklanka cukru pudru
duże
opakowanie herbatników
puszka
brzoskwiń lub galaretka
Mleko zagotować, jajka rozbić ze
śmietaną i wlać do gotującego się mleka. Mieszając ugotować na wolnym ogniu
ser. Odcedzić i ostudzić ser. Margarynę utrzeć na puch z cukrem pudrem, dodawać
po łyżce sera, dalej ucierając. Herbatniki ułożyć w prostokąty 3 x 7 sztuk, na
papierze, nasączyć sokiem z brzoskwini lub ponczem. Posmarować masą na około
1cm, zostawiając po bokach 1cm pustych herbatników. Następnie ułożyć po 2 rzędy
herbatników i posmarować masą. W środek włożyć pokrojone brzoskwinie lub
pokrojoną galaretkę. Złożyć chatkę, polać polewą. Schłodzić.
Komentarze
Prześlij komentarz