Sernik z brzoskwiniami

Delikatny sernik z owocową nutą. Doskonale sprawdza się na co dzień jak i od święta. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu.



Składniki:

Ciasto
3 szklanki mąki pszennej
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g masła
5 żółtek

Masa serowa
1 kg twarogu (może być gotowy zmielony, ale dobrej jakości)
1 niepełna szklanka cukru
3 jajka
2 łyżki mąki
125g masła

Pianka i dodatki
1 duża puszka brzoskwiń
5 białek
¾ szklanki cukru

Z podanych składników zagnieść ciasto. Gdy będzie jednolite podzielić na dwie części i schłodzić w zamrażarce około 30 minut.
Masła rozpuścić i wystudzić do temperatury pokojowej. Jaja ubić z cukrem na puch dodać zmielony ser, mąkę, masło i dalej miksować.
Na dno formy do pieczenia zetrzeć na grubych oczkach jedną część ciasta. Na to wyłożyć masę serową i pokrojone brzoskwinie. Białka ubić na sztywną pianę i wyłożyć na brzoskwinie. Zetrzeć drugą część ciasta na pianę. Piec godzinę w temperaturze 180°C.  




Kruszonka na spód




Ciasto przed pieczeniem


Sernik upieczony



Smakowita porcja

Komentarze

Popularne posty