Sałata lodowa faszerowana
Szybka przystawka dla niespodziewanych gości. Smaczna i chrupiąca.
Składniki:
1 główka sałaty lodowej (takiej większej)
15 dag pełnotłustego twarożku lub serka wiejskiego
2 łyżki mleka
2,5 dag rodzynek
2,5 dag posiekanych orzechów włoskich
1 czerwona papryka drobno pokrojona
sól, pieprz
Odciąć górną część główki sałaty i zachować ją w całości ; przy pomocy małego ostrego noża wyciąć środek główki, tak aby zachować główkę w całości pustą w środku. Wycięte ze środka liście drobno pokroić.
Rozetrzeć twarożek z mlekiem aż do uzyskania jednolitej masy. Masę zmieszać starannie z rodzynkami, orzechami i kawałkami papryki , dodaj pokrojoną sałatę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem , starannie wymieszać.
Masę nałożyć do główki sałaty i przykryć zachowaną górną częścią . Schłodzić przed podaniem około pół godziny
Składniki:
1 główka sałaty lodowej (takiej większej)
15 dag pełnotłustego twarożku lub serka wiejskiego
2 łyżki mleka
2,5 dag rodzynek
2,5 dag posiekanych orzechów włoskich
1 czerwona papryka drobno pokrojona
sól, pieprz
Odciąć górną część główki sałaty i zachować ją w całości ; przy pomocy małego ostrego noża wyciąć środek główki, tak aby zachować główkę w całości pustą w środku. Wycięte ze środka liście drobno pokroić.
Rozetrzeć twarożek z mlekiem aż do uzyskania jednolitej masy. Masę zmieszać starannie z rodzynkami, orzechami i kawałkami papryki , dodaj pokrojoną sałatę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem , starannie wymieszać.
Masę nałożyć do główki sałaty i przykryć zachowaną górną częścią . Schłodzić przed podaniem około pół godziny
Komentarze
Prześlij komentarz