Czekoladowiec
Ciasto prawdziwie pachnące czekoladą. Jeżeli raz spróbujesz, nie będziesz mógł przestać jeść...
Składniki:
Ciasto:
1
margaryna
1
szklanka cukru
1
szklanka mąki pszennej
2
łyżki mąki ziemniaczanej
6
jaj
2
łyżeczki proszku do pieczenia
2
łyżki kakao
Margarynę
utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Mąkę i kakao dodawać na przemian i
ucierać. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą. Ciasto podzielić na
3 części i upiec 3 placki, około 20 minut w temperaturze 180°C.
Masa:
1
kostka masła (82% zawartości tłuszczu mlecznego)
½
szklanki cukru pudru
1
budyń śmietankowy
½
litra mleka
1
tabliczka gorzkiej czekolady
Ugotować
budyń i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po łyżce budyniu i
dalej ucierać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( zostawić 2 kostki na
wierzch do ozdoby) i dodać do masy ciągle mieszając. Przełożyć placki masą,
zostawić niewielką ilość na górną warstwę, posmarować i udekorować startą
czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz