Piaskowa babka wielkanocna z bakaliami
Prosty przepis na wykwintną babkę
Składniki:
100 g namoczonych rodzynek
1 margaryna
1 niepełna szklanka cukru
3 łyżki soku z cytryny
4 jaja
2 czubate szklanki mąki pszennej
16 g proszku do pieczenia
tłuszcz i tarta bułka do formy
100 g namoczonych rodzynek
1 margaryna
1 niepełna szklanka cukru
3 łyżki soku z cytryny
4 jaja
2 czubate szklanki mąki pszennej
16 g proszku do pieczenia
tłuszcz i tarta bułka do formy
Rodzynki odsączyć na sicie. Margarynę, sok z cytryny i cukier utrzeć na puszystą masę, po czym dodawać po jednym jajku i dalej ucierać (prawdopodobnie się zważy, nie przejmować się tym). Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i dodać do masy dokładnie łącząc wszystkie składniki. Formę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Przełożyć połowę ciasta, włożyć rodzynki, i przykryć pozostałym ciastem. Piec 60-70 minut w temperaturze 170°C. Ostudzoną babkę udekorować polewą czekoladową lub dowolnym lukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz