Karkówka a'la 4 Tz
Radosna twórczość klasy 4 Tz. Nie zawsze musimy korzystać z receptur i przepisów czasem potrawy tworzą się same
Składniki:
1
kg karkówki
3
cebule
przyprawa
do mięsa wieprzowego
3
łyżki mąki
sól,
pieprz
papryka
słodka w proszku
tłuszcz
do smażenia
Mięso
poporcjować w plastry o grubości około 1 cm. Lekko rozbić. Mąkę wymieszać z przyprawami
i oprószyć mięso, następnie podsmażyć każdy plaster z obu stron na gorącym
tłuszczu. Cebulę pokroić w piórka i włożyć na spód woreczka do pieczenia,
przykryć karkówką, delikatnie posypać papryką i zapiekać 1 godzinę w temperaturze 180°C. Podawać z dowolnym
dodatkiem skrobiowym i sezonową surówką.
Klasa
4 Tz poleca z ziemniaczkami opiekanymi z ziołami oraz surówką ze świeżego
ogórka, rzodkiewki, szczypiorku w sosie śmietanowym.
Komentarze
Prześlij komentarz