Chińskie ciasteczka ryżowe

Bardzo szybkie ciasteczka dla małych i dużych. Nasze w pierwszej próbie się nieco rozpłynęły ale zmodyfikowaliśmy przepis i druga próba już była udana co widać na zdjęciach. 


Składniki:

1 opakowanie kleiku ryżowego
1 cukier waniliowy,
3 łyżki cukru
1  masło
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki wiórków  kokosowych
3 jaja
marmolada 

Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać masło i żółtka, chwilę ucierać mikserem.  Z białek ubić pianę i połączyć delikatnie mieszając z utartym kleikiem. blaszkę wyłożyć papierem i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. 
W każdej kulce zrobić wgłębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki. Piec w temperaturze 180°C przez 15 - 20 minut do ciemnozłotego koloru. Po ostudzeniu wgłębienia napełnić dżemem lub marmoladą.











Ciasteczka można barwić przy użyciu barwników spożywczych. My przedstawiamy propozycja dla fanów Shreka ewentualnie ufoludków i fanów księżniczek ;))




Komentarze

Popularne posty