Chińskie ciasteczka ryżowe
Bardzo szybkie ciasteczka dla małych i dużych. Nasze w pierwszej próbie się nieco rozpłynęły ale zmodyfikowaliśmy przepis i druga próba już była udana co widać na zdjęciach.
Składniki:
1 opakowanie kleiku ryżowego
1 cukier waniliowy,
3 łyżki cukru
1 masło
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki wiórków kokosowych
3 jaja
marmolada
Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać masło i żółtka, chwilę ucierać mikserem. Z białek ubić pianę i połączyć delikatnie mieszając z utartym kleikiem. blaszkę wyłożyć papierem i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
W każdej kulce zrobić wgłębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki. Piec w temperaturze 180°C przez 15 - 20 minut do ciemnozłotego koloru. Po ostudzeniu wgłębienia napełnić dżemem lub marmoladą.
Ciasteczka można barwić przy użyciu barwników spożywczych. My przedstawiamy propozycja dla fanów Shreka ewentualnie ufoludków i fanów księżniczek ;))
Komentarze
Prześlij komentarz