Twarożek z nerkowców

Zaledwie kilka składników a można otrzymać pyszny twarożek - pastę z orzechów nerkowca. Można stosować jako smarowidło do pieczywa lub jako dip do pokrojonych warzyw czy sucharków. Nam tak posmakował, że całość zniknęła w jeden dzień. Każdy chodził i podjadał zwłaszcza z chrupiącą marchewką. 

Składniki:

100g orzechów nerkowca
5-10g soku z cytryny
50ml wody
20g oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
szczypiorek

Orzechy wrzucić do miski, zalać wodą i odstawić na minimum 12 godzin. Po tym czasie wylać wodę, wypłukać orzechy i osuszyć. Do kielicha blendera dodać namoczone orzechy, sok z cytryny, oliwę, czosnek, sól, pieprz. Zblendować całość na gładką masę. Gotowy twarożek przełożyć do czystej miseczki i ozdobić drobno posiekanym szczypiorkiem.







Komentarze

Popularne posty