Malinowe ciasto z pianką
Składniki:
1 i ½ szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
130 g masła
½ szklanki cukru
3 żółtka
½ szklanki mleka
kilka łyżeczek dobrej jakości dżemu malinowego
Warstwa makaronikowa:
3 białka
1/2 szklanki cukru
liofilizowane maliny
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło roztopić, lekko przestudzić i przelać do miski, dodać cukier, żółtka i utrzeć, następnie, cały czas miksując, dodawać do masy porcje suchych składników i mleka. Tortownicę z kominem o średnicy 21 cm natłuścić i wysypać bułką tartą (my zamiast komina użyliśmy słoika), ciasto przełożyć do formy. W kilku miejscach zatopić w cieście łyżeczkę dżemu malinowego. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180℃ przez 40-50 minut. Po 30 minutach białka ubić mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier (piana powinna być sztywna i błyszcząca). Pianę wyłożyć na wierzch ciasta. Zmniejszyć temperaturę do 140-150℃ i dopiec jeszcze 20 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Udekorować liofilizowanymi malinami.
Komentarze
Prześlij komentarz