Makaroniki jagodowe

Kolejna odsłona naszych ostatnio ulubionych słodkości. Ulubionych bo już wychodzą nam całkiem nieźle i możemy pobawić się zarówno smakami jak i kolorami. W planach mamy również zabawę kształtem, ale musicie jeszcze trochę poczekać.
 
Składniki:

Ciasto: 
100 g białek
50 g cukru
110 g mąki migdałowej
200 g cukru pudru
różowy barwnik

Białka ubić z 50g cukru i barwnikiem. Mąkę migdałową połączyć z cukrem pudrem i przesiać przez sito. Dodać do ubitych białek, delikatnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i formować małe kółka, zostawić na 60 minut, następnie piec ok 15 minut w temp. 130 stopni na funkcji termoobieg. Zostawić do całkowitego wystudzenia.

Ganache:
150 g białej czekolady
130g śmietanki kremówki 36%
2 łyżki przecieru z czarnej jagody

Gorąca śmietanką zalać połamaną czekoladę. Rozmieszać aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Przykryć folią spożywczą w kontakcie i schłodzić w lodówce. Zimny ganache ubić. Do ubitego ganache dodać przecier z czarnej jagody i zmieszać tylko do połączenia się składników. 









Komentarze

Popularne posty