Drożdżowe pierożki z nadzieniem krówkowym
Małe drożdżowe pyszności, po które ręka wyciąga się sama, gdy tylko w buzi kończy się poprzedni. Tylko trzeba przyznać, że znacznie szybciej się je zjada niż przygotowuje i lepi. Ale czego nie robi się dla uśmiechu najbliższych.
około 3 szklanki mąki pszennej
40 g drożdży
1 żółtko
150 dag margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki ciepłej wody
cukier waniliowy
szczypta soli
Dodatkowo:
masa kajmakowa
cukier puder
Drożdże rozkruszyć i zmieszać z ciepła wodą, śmietaną i cukrem i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, szczyptę soli, dodać posiekane schłodzone masło, dodać rozczyn z drożdży oraz resztę śmietany. Zagnieść ciasto, rozwałkować na placek i szklanką wykrawać koła. Na każdej części położyć łyżeczkę masy kajmakowej i zamknąć na pół jak pierożki i docisnąć brzegi widelczykiem.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez około 18-20 minut, aż się zarumienią. Studzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz