Lasagne z kalafiorem

Gdy na dworze ciepło, chętniej sięgamy po wegetariańskie, warzywne dania. Dziś przygotowaliśmy lasagne z nieoczywistych składników: kalafiora, marchewki papryki i czerwonej fasoli. Wszystko bardzo fajnie się komponuje i otrzymaliśmy pyszną lasagne, która po odgrzaniu na drygi dzień smakuje również wyśmienicie. 

Składniki:

płaty makaronu do lasagne
1 kalafior
1 marchewka
1 papryka 
1 duża cebula
1 puszka czerwonej fasoli
150-200 g sera żółtego
1 puszka pomidorów krojonych
½ butelki passaty pomidorowej
sól
pieprz
ostra papryka
curry
zioła prowansalskie
świeża bazylia
olej 
odrobina masła

Umyć kalafiora, obrać z liści, kawałki podzielić na bardzo małe różyczki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. Batata umyć i pokroić w drobną kostkę.
W większym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę, podsmażyć 2-3 minuty. Następnie dodać marchewkę i różyczki kalafiora, smażyć je min. 15 minut, następnie dodać paprykę i smażyć kolejne 12-15 minut. Można dodać odrobinę wody. W między czasie dodać przyprawy.
W średnim rondelku rozgrzać łyżeczkę oleju, dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, zagotować delikatnie, dodać posiekaną świeżą bazylię, oraz przyprawy: sól, pieprz, łyżeczkę cukru, łyżeczkę ziół prowansalskich gotować aż sos będzie miał aksamitną konsystencję.
Przepłukać czerwoną fasolę. Zetrzeć żółty ser . W dużym garnku zagotować wodę, dodać sól i podgotować płaty makaronu przez 3-4 minuty.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć warstwy: płaty makaronu, sos pomidorowy, połowę czerwonej fasoli, połowę warzyw, ⅓ sera żółtego oraz ponownie wszystkie warstwy. Na koniec posmarować resztą sosu i posypać resztką sera żółtego, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180℃ i zapiekać 20 minut.







Komentarze

Popularne posty