Zupa z tortellini

Ta zupka to takie dwa w jednym i zupka i drugie. Po co brudzić tyle garnków czy talerzy jak można do warzywnej zupki dodać ulubione tortellini  (nasze oczywiście ze szpinakiem) i zajadać się ze smakiem. Nam ten pomysł bardzo przypadł do gustu. 

Składniki: 

2 opakowania tortellini ze szpinakiem
krojone pomidory w puszce
250 g przecieru pomidorowego
1 litr bulionu warzywnego 
marchewka
pietruszka
cebula.
2 ząbki czosnku
liść laurowy
suszona bazylia
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki lub świeża bazylia
olej do smażenia

Marchewkę, pietruszkę oraz cebulę pokroić w niewielką kostkę. Na dno garnka wlać łyżkę oleju i podgrzać, dodaj pokrojone warzywa oraz liście laurowe, smażyć od czasu do czasu mieszając przez ok 5 – 7 minut. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć ok 1 minuty, uważając, aby go nie przypalić. Dodać bulion i doprowadź do wrzenia. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać krojone pomidory, przecier, a także suszoną bazylię. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ponownie zagotować. Dodać tortellini i gotować przez czas podany na opakowaniu pierożków (zazwyczaj nie dłużej niż 2 – 3 minuty). Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki lub świeżą bazylią, można również posypać startym parmezanem. 










Komentarze

Popularne posty