Roladki szwajcarskie

Roladki szwajcarskie to nasza wariacja na temat kotletów szwajcarskich cordon blue. Ponieważ takie kotlety u nas już są, a smak nam bardzo pasował, przyrządziliśmy roladki z serem i szynką. Są nieco łatwiejsze w wykonaniu i mniejsze, przez co bardziej podzielne. 

Składnik: (2 porcje)

pojedyncza pierś kurczaka
2 plasterki szynki np. sopockiej
ok 20 g startego żółtego sera
sól, pieprz
jajko i bułka tarta - do panierki
oliwa do smażenia

Filet oczyścić i przeciąć w pół na 2 podobnej wielkości kotleciki, doprawić solą i pieprzem i rozbić na dosyć cienko. Szynkę skrojoną w paseczki wymieszać ze startym serem i nałożyć na rozbity kotlet drobiowy. Zręcznie zawijać podwijając brzegi lekko do środka. Gotową roladkę uciskać w dłoniach wypychając ewentualne "powietrze". Roladkę obtaczać w bułce tartej, rozbełtanym jajku i ponownie w bułce tartej. Smażyć na złociutki kolor w głębokim oleju.









Komentarze

Popularne posty