Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami

Niby tradycyjne placki ziemniaczane, a jednak nie do końca bo z niespodzianką w postaci farszu pieczarkowego w środku. Najlepiej smakują z kwaśną śmietaną lub ulubioną surówką na przykład z kiszonej kapusty. 

Składniki:

1kg ziemniaków
2 cebule
300 g pieczarek
3 łyżki mąki
1 jajko
1 ząbek czosnku
3g przyprawy uniwersalnej
sól
pieprz
olej

Ziemniaki obrać i razem z jedną cebulą zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie odlać nadmiar wody. Do masy ziemniaczanej dodać jajko, mąkę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać.
W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić posiekaną cebulę, wsypać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną przyprawy uniwersalnej.
Na rozgrzany olej łyżką nakładać porcje ciasta ziemniaczanego. Następnie ułożyć łyżkę smażonych pieczarek i przykryć następną porcją ciasta.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z ulubioną surówką.







Komentarze

Popularne posty