Fale dunaju

Ciasto nieco przez nas zapomniane, ale warte by mu poświęcić nieco uwagi. Ma w sobie to co każde ciasto posiadać powinno: warstwę ciemną , jasną, owoce i krem. Taki klasyk wśród klasyków ale jakże smaczny. Gorąco polecamy. 
Składniki:

Ciasto:
200g kostka masła 
6 jaj
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
olejek rumowy
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6-7 kwaśnych jabłek

Krem:
200 g masła 
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym do białości, dodać żółtka, olejek rumowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Starannie wymieszać i dodać pianę z białek.
Ciasto podzielić na dwie części, jedną część wyłożyć na blachę, a do drugiej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Na jasne ciasto wyłożyć ciasto z kakao, a na wierzchu lekko wciskając rozłożyć jabłka obrane i pokrojone na ćwiartki.
Piec około 45 minut w temperaturze 180-190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić. W tym czasie przygotować krem budyniowy.
Z mleka i obu rodzajów mąki oraz cukru ugotować gęsty budyń - zagotować 3/4 mleka z cukrem, pozostałe zimne mleko wymieszać z mąką i ten płyn wlać do gotującego się mleka - cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
Budyń ostudzić przykrywając powierzchnię folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Masło utrzeć mikserem na tzw. puch, a następnie dodawać do niego po łyżce ostudzony budyń, cały czas miksując.
Masę wyłożyć na ciasto. Ciasto można ozdobić polewą czekoladową.






Komentarze

Popularne posty