Szarlotka z różową pianką

My kochamy tę szarlotkę miłością wzajemną, ponieważ nigdy nas nie zawiodła i zawsze wychodzi... ba raz nawet nam na podłogę wyszła, gdy na ciepło chcieliśmy ją wyjąć z prodiża, ale to jeszcze w latach 90, to się nie liczy. Cudowne ciasto pachnące latem na wsi u babci Kazi i  papierówkami. 

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
250 g masła
5 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego

Masa jabłkowa:
2 kg jabłek
3-4 łyżki cukru kryształu
1/2 łyżeczki cynamonu

Na piankę
5 białek
1 szklanka cukru kryształu pudru
1 kisiel wiśniowy lub truskawkowy

Posiekać nożem masło z mąką i cukrem, dodać żółtka i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. 2 kg jabłek obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier i cynamon i wymieszać. Białka ubić, dodać cukier i suchy kisiel. Na blaszkę wyłożyć rozwałkowaną jedną część ciasta (mniej więcej 3/4), rozłożyć masę jabłkową, na jabłka wyłożyć ubitą różową pianę, na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Piec ok 1 godziny w temp. 180 stopni.





Komentarze

Popularne posty