Sernik świąteczny

Sernik świąteczny, ale tylko z nazwy. Możecie go przygotowywać i zjadać niemal codziennie albo na przykład co weekend, dopóki Wam się nie znudzi. Nam bardzo przypadł do gustu i czekamy kiedy nam się znudzi. Jednak jesteśmy wytrwali i pewnie nie szybko to nastąpi. 

Składniki na tortownicę 24 cm:
 
Ciemny spód
120 g masła
150 g ciemnych ciastek
 
Masa serowa
800 g sera u mnie z wiaderka
4 jaja
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
250 ml. śmietanki 30%
200 g białej czekolady
 
Orzechowa pralina
200 g orzechów włoskich
100 g masła
6 łyżek miodu
 
Masło roztopić i połączyć z pokruszonymi ciasteczkami. Masę wyłożyć na wyłożony papierem do pieczenia spód blachy, docisnąć, schłodzić. Śmietankę ubić na sztywno. Ser zmiksować z jajami i przesianymi mąkami, połączyć z roztopioną i zimną biała czekoladą. Na końcu wymieszać całość z ubitą śmietanką. Masę serową wyłożyć na spód z ciastek, piec w 170OC przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150OC i piec godzinę. W rondelku rozpuścić masło i miód, dosypać pokruszone orzechy. Po krótkim podgrzewaniu, pralina zacznie gęstnieć. Wyłożyć ją na upieczony i wystudzony sernik.






Komentarze

Popularne posty