Hukzulka

Ciasto, które już jakiś czas krąży po Internecie o bardzo oryginalnej nazwie. Co oznacza? Nie mamy pojęcia. W wyglądzie i przygotowaniu nieco podobne do Pani Walewskiej. Jednak smak jest inny i nam bardzo przypadł do gustu, bo jest z naszą ulubioną masą kajmakową.


Składniki:

Kruche ciasto:
500 g mąki pszennej tortowej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
200 g masła
6 żółtek 
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%

Dodatkowo:
2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki 
200 g posiekanych orzechów włoskich 

Beza owocowa:
6 białek 
szczypta soli
220 g cukru 
1 kisiel wiśniowy

Krem:
200 g miękkiego masła
1 puszka masy krówkowej 

Mąkę pszenną tortową przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier puder, masło pokrojone w kostkę, żółtka oraz śmietanę. Zagnieść całość na jednolite ciasto. Następnie podzielić na 2 równe części, a od każdej z nich odciąć ok. 1/5 ciasta (obie 1/5 części ciasta zlepić w jedną kulkę i schować w woreczku do zamrażalnika). Dwie blaszki o wymiarach 23 cm x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie w każdej blaszce wyłożyć na spodzie kruche ciasto. Ponakłuwać ciasto widelcem. Wstawić obie blaszki do lodówki na ok. 30 minut, by ciasto nieco się schłodziło.
Białka jajek wrzucić do miski, dodać szczyptę soli i zacząć je ubijać na najwyższych obrotach, dodając stopniowo, łyżka po łyżce drobny cukier do wypieków. Ubijać przez ok. 7-8 minut do uzyskania gęstej, błyszczącej masy. Następnie, pod koniec ubijania wsypać kisiel w proszku i ubijać całość jeszcze przez ok. 2 minuty na najwyższych obrotach.
Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki.
Wyciągnąć obie blaszki z lodówki. Na każdym kruchym spodzie rozsmarować dżem z porzeczek, a następnie posypać orzechami włoskimi. Kolejno na każdy blat wyłożyć ubitą masę na bezę. Na sam wierzch obu ciast zetrzeć na tarce o dużych oczkach kruche ciasto, które wcześniej było w zamrażalniku.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C z termoobiegiem i piec oba placki jednocześnie przez ok. 25-30 minut (do czasu upieczenia się bezy i zarumienienia kruchego ciasta). 
Oba ciasta po upieczeniu odstawić do całkowitego ostudzenia.
Przygotować krem: w tym celu miękkie masło ubić na jasną, puszystą masę. Kolejno, cały czas miksując, dodawać łyżka po łyżce masę krówkową i miksować tylko do czasu połączenia się składników.
Na jednym blacie ciasta wyłożyć krem z masła i masy krówkowej, wyrównać. Następnie na wierzch nałożyć drugi blat ciasta.
Tak złożone ciasto przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin.










Komentarze

Popularne posty