Sałatka śledziowa z porem i fasolą

Gdy nadchodzi okres świąt i karnawału, śledzie goszczą u nas dość często, w bardzo różnych zestawieniach smakowych. Po prostu lubimy i śledzie i doświadczenia smakowe z nimi związane. Tym razem sałatka ze śledzia, pora, jajek, ogóreczków i czerwonej fasolki. Naszym zdaniem ta potrawa może być spożywana nie tylko w okresie świątecznym, bo prawdę mówiąc smaki tak się uzupełniają, że śledź nie jest dominujący. 
 

Składniki:

5 płatów śledziowych a’ la matias
1 puszka czerwonej fasoli
3 jajka
1 por
1 mały słoiczek ogórków konserwowych
3-4 łyżki majonezu
sól
pieprz

Śledzie wymoczyć 3- 4 godziny w wodzie lub mleku. Po tym czasie pokroić je w niewielką kostkę. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Pora oczyścić i umyć, pokroić w półplasterki. Fasolkę odsączyć. Wszystkie składniki połączyć razem, dodać majonez oraz sól i pieprz. Wymieszać i schłodzić. 










Komentarze

Popularne posty