Choinki piernikowe

Prawda, że nasze choinki wyglądają uroczo i raczki małych pociech się po nie wyciągają. W wykonaniu są bardzo proste, a ich dekoracja i kolorystyka zależy już tylko od waszej inwencji, wyobraźni i zasobów portfela. 
 

Składniki:
 
200 g masła
4 łyżki miodu
4łyżki kakao
4 łyżki przyprawy do piernika
500 ml mleka
6 jaj
Budyń czekoladowy
400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
400 g cukru
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
czekolada mleczna
kolorowa posypka
 
Pokrojone masło włożyć do rondelka podgrzewać, dodać kakao, przyprawę piernikową i miód, w dalszym ciągu podgrzewać, aż do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć rondelek z ognia, dodać mleko i połączyć wszystko razem. Następnie dodać jajka i rozmieszać trzepaczką. Do osobnej miski wsypać mąkę, cukier, budyń, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać masę z rondelka i miksować całość na małych obrotach miksera, aż powstanie jednolite ciasto. Przełożyć je na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 40 minut, do 180C. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić i podziel wzdłuż na 3 pasy, z których następnie wycinać choineczki. Każdą piernikową choinkę nadziewać na kolorową rurkę, laskę cynamonu lub paluszek i oblewać polewą czekoladową, udekorować.








Komentarze

Popularne posty