Zupa gyros

Przyprawa gyros i kurczak pasują do siebie idealnie i ten duet jest wykorzystywany w wielu daniach. Zupa z tym połączeniem, też wyszła nam bardzo smaczna, aczkolwiek dość ostra. Więc Ci co ostrego nie lubią ostrzegamy. 

Składniki:

1 filet z kurczaka
2 ząbki czosnku
olej
6 łyżeczek przyprawy gyros
1 łyżeczka ziół prowansalskich
tymianek
2 cebule
słodka mielona papryka
200 g śmietanki 30%
100 g śmietany 18%
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
300 ml sosu słodko pikantnego
100 g serka topionego
ok. 600 ml wody

Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać olej, przyprawę do gyrosa, zioła prowansalskie, słodką paprykę, fileta pokrojonego w grubą kostkę i całość dokładnie wymieszać. Odstawić na około 60 minut. 
Po tym czasie usmażyć na oliwie i wystudzić. Dodać śmietany, dokładnie wymieszać i ponownie wstawić do lodówki na około 60 minut. 
Cebulę pokroić w grubszą kostkę, zeszklić w garnku, dodać papryki pokrojone w cienkie paski o długości około 2 cm.
Całość chwilę smażyć, wlać wodę, sos chili słodko-pikantny i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać ser topiony pokrojony w kostkę i mieszać do momentu aż ser się rozpuści. Gotować około 15 minut. Na końcu dodać kurczaka w śmietanie, chwilę gotować i doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem.






Komentarze

Popularne posty