Makaron z kurkami i kurczakiem na ostro

"A tu kurka, a tam gąska,
będzie dobra z nich przekąska.
Idąc dalej w gęsty las
grzyby rosną aż po pas."
My nazbieraliśmy ślicznych złotych kurek i zrobiliśmy makaron z kurkami i kurczakiem na ostro. Zapraszamy.

Składniki:

1 pojedyncza pierś kurczaka
250 g makaronu
200 g kurek
1/2 szklanki śmietanki 30%
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy 
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka na ostro
sól
pieprz
2-3 łyżki tartego żółtego sera

Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Wymieszać. Kurki umyć, osuszyć. Większe pokroić na kawałki. Cukinię pokroić w ćwierćplasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z masłem. Smażyć cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i cukinię. Smażyć, aż większość wody odparuje. Dodać kurczaka i smażyć, aż mięso całkowicie zmieni kolor. Dodaj kurki i smażyć na dużym ogniu około 3 minut, cały czas mieszając. Wlać śmietankę i dodać szczypiorek. Pod koniec dodać stary żółty ser. Wymieszać. Dodać makaron i wymieszać. 







Komentarze

Popularne posty