Tarta z budyniem i borówkami



Gdy nadchodzi sezon borówkowy to oczywiście najchętniej jemy je wprost z krzaczka. No ale gdy spodziewamy się gości i chcemy ich poczęstować tymi pysznościami, to krzaczek nie jest dobrym pomysłem. Dlatego przygotowaliśmy kruchą tartę z budyniem i borówkami. Nasi goście byli zadowoleni. 

Składniki:


Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 żółtko
1-2 łyżek zimnej wody
1/3 szkl. cukru pudru 

Budyń:
1,5 szkl. mleka 
2 żółtka
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka masła
300 – 400 g borówki amerykańskiej


Wymieszać ze sobą mąkę, cukier, masło i cukier. Następnie dodać żółtko i zimną wodę. Całość zagnieść w gładkie ciasto, uformować kulę, a następnie owinąć folią spożywczą i odłożyć na godzinę do lodówki. Schłodzonym ciastem wyłożyć formę do tarty wraz z brzegami, nakłuć widelcem i pice przez około 15-20 minut w temperaturze 180ºC, do zarumienienia.
Żółtka staranie wymieszać z cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną i połową szklanki mleka. 1 szkl. mleka wlać do rondelka, dodać masło i doprowadzić do wrzenia. Gdy mleko zacznie się gotować to wlać mieszankę mleka z żółtkami, palnik ustawić na minimum i energicznie mieszać. Budyń przez około minutę gotować mieszając, a następnie wlać na wcześniej upieczony spód ciasta. Tarte ozdobić owocami. 










Komentarze

Popularne posty