Wafle z bakaliami

Kiedyś wafle musiały być co weekend w każdym polskim domu. Obecnie ten deser jest nieco zapomniany, a przecież można go przygotować w swoim ulubionym smaku bez większego nakładu pracy. My proponujemy bakaliowe, oczywiście możecie je zrobić z takich bakalii jakie macie pod ręką, dzięki temu za każdym razem będą smakować nieco inaczej.


Składniki:

3 wafle tortowe kwadratowe
250 g masła 
12 łyżek wody
1 szkl cukru
3 łyżki ciemnego kakao
250 g mleka w proszku
50 g orzechów nerkowca
50 g suszonej żurawiny
50 g siekanych pistacji

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju kokosowego
pistacje do posypania 

Masło, wodę, cukier i kakao rozpuścić i zagotować. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia. Do jeszcze letniej masy wsypać mleko i wymieszać na jednolitą masę. Wsypać żurawinę, nerkowce, pistacje i ponownie wymieszać. Na pierwszy wafel rozsmarować połowę masy, przykryć waflem, rozsmarować resztę masy i przykryć trzecim waflem. Całość owinąć folią i z góry lekko obciążyć. Pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin aż masa całkowicie stężeje.
Czekoladę i olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do przestudzenia. Zimną ale płynną czekoladą posmarować wierzch wafla i posypać siekanymi pistacjami. Ponownie odłożyć do schłodzenia. Przed podaniem pokroić na kawałki.







Komentarze

Popularne posty