Szybkie kajzerki
Wstajecie rano i okazuje się, że nie ma bułek na śniadanie, a pogoda marna i do sklepu się nie chce wychodzić. Szybciutko chwytajcie za nasz przepis i zanim rodzina się obudzi i ogarnie, w całym domu już będzie pachniało świeżym pieczywem.
500 g mąki poznańskiej typ 500
łyżeczka cukru
szczypta soli
300 ml letniej wody
35 g drożdży
6 łyżek oleju
Przesiać mąkę do miski. W mące zrobić dołeczek, dodać sól, cukier i pokruszone drożdże. Zalać wodą, wszystko mieszać tak by w miarę składniki połączyły się. Przełożyć na blat i zagniatać. Gdy ciasto będzie już zwarte to dodać wtedy olej. Ponownie wyrabiać, aż ciasto wchłonie olej. Dobrze wyrobione ciasto na kajzerki powinno być miękkie i elastyczne.
Ciasto podzielić na małe bułeczki o wadze ok. 60 g wychodzi średnio 13 sztuk. Formować z nich kulki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie bardzo mocno spłaszczyć. Po spłaszczeniu nóż namaczać w oleju i nacinać paski tak jak w kajzerkach. Przykryć ściereczką odstawiam na 10 min a w tym czasie nagrzać piekarnik do 200°C.
Gdy piekarnik zostanie nagrzany włożyć bułeczki i piec do momentu aż się ładnie zrumienią.
Komentarze
Prześlij komentarz