Ptysiowy torcik jagodowy

Ptysiowy torcik jagodowy to brat ptysiowego tortu z truskawkami. Wykonuje się je bardzo podobnie a oba robią wrażenie. Równie dobrze można by zrobić malinowy czy porzeczkowy tylko wtedy trzeba przetrzeć owoce bo pestki zepsują cały efekt. A może Wy macie pomysł na jeszcze inny smak???

Składniki:

Ciasto:
170 g mąki
60 g margaryny
1 szklanka wody
3 jajka
1 szczypta soli

Krem:
230 ml kwaśnej śmietany 18%
300 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
25 g żelatyny
280 g mrożonych jagód
cukier puder do oprószenia 

Zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Wsypać mąkę i mieszać energicznie, aż ciasto utworzy kulkę i zacznie odstawać od formy. Zdjąć je z palnika i odstawić do wystudzenia. Do chłodnego ciasta dodawać po jednym, całym jajku i miksować aż do wykorzystania wszystkich jaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu.
Dwie tortownice o średnicy 23 cm wyłożyć  papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej i spiralnym ruchem wycisnąć na papier cienką warstwę ciasta. Wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika na około 35 minut. (pierwsze 15 minut pieczenia nie otwieraj piekarnika, bo ciasto może opaść.) Wyjąć z tortownicy i wystudzić.
Jagody rozmrozić zmiksować z kwaśną śmietaną i połową cukru. Żelatynę wymieszać z odrobiną zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzać aby się rozpuściła. Żelatynę wymieszać z 50 ml śmietanki, by wyrównać temperatury. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno z pozostałym cukrem pudrem i wymieszać delikatnie z żelatyną i kremem jagodowym .
Jeden blat ciasta włożyć do formy i posmarować kremem. Następnie przykryć drugim blatem ciasta. Delikatnie docisnąć. Odstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekorować borówkami lub jagodami i oprószyć cukrem pudrem.






Komentarze

Popularne posty