Bułki tygrysie

Przepis na te bułeczki z pastą ryżową krążył po internetowych grupach piekarniczych już jakiś czas. Postanowiliśmy i my spróbować. Był to strzał w dziesiątkę. Chrupiąca, popękana skórka i delikatny środek, to jest to co tygryski lubią najbardziej. 

Składniki:

Ciasto:
600 g mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
5 g drożdży instant lub 12 g drożdży świeżych
220 g wody
160 g mleka w temp. pokojowej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu lub cukru
2 łyżki oleju 

Pasta ryżowa:
120 g mąki ryżowej
1 łyżeczka drożdży instant
115 g cieplej wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru 
szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać razem i wyrobić z nich miękkie i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią i włożyć na całą noc do lodówki (przynajmniej na 7-8 godzin).
Rano wyjąć ciasto z lodówki, formować bułeczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i zostawić na około 30-40 min. w temp. pokojowej. Bułeczki muszą się ogrzać i jeszcze urosnąć.
Wszystkie składniki pasty wymieszać i odstawić na 15-20 minut. Smarować pastą (grubą warstwą) bułeczki, które są już wyrośnięte, przed samym włożeniem do piekarnika. Piec około 20-25 min w temperaturze 220ºC. Skórka powinna być chrupiąca, a bułeczki w środku delikatne i puszyste.










Komentarze

Popularne posty