Gofry owsiane (IG)

Takich gofrów jeszcze nie próbowaliśmy, ale ponieważ są wśród nas tacy co nie mogą ani białego cukru ani maki pszennej to i im czasem należy się chwila przyjemności. Gofry owsiane z dodatkiem ulubionych owoców, rozkosz dla podniebienia. Tylko gęstość ciasta trzeba regulować przez dodatek mąki lub mleka bo na początku nasze ciasto było zbyt rzadkie. 
Składniki: (6 szt)

150 g mąki owsianej
20 ml mleka
2 jajka
szczypta soli
1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ksylitolu 
1 łyżeczka oleju + odrobina do natłuszczenia gofrownicy

Dodatkowo do podania:
jogurt naturalny + owoce 
bita śmietana, cukier puder, dżem itd.

Białka oddzielić od żółtek. Wrzucić białka do misy miksera, dodać szczyptę soli i ubijać całość na najwyższych obrotach aż powstanie sztywna masa.
W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę owsianą, proszek do pieczenia, mleko, żółtka, olej oraz ksylitol. Następnie do tej masy delikatnie wmieszać (np. szpatułką) ubite na sztywną pianę białka.
Gofrownicę porządnie rozgrzać. Następnie delikatnie natłuścić ja olejem. 
Do rozgrzanej gofrownicy nakładać porcję ciasta i piec gofry do momentu, aż gofry przybiorą ładne złociste zarumienienie. Po upieczeniu przełożyć gofry koniecznie na kratkę, by mogły spokojnie odparować i ostygnąć.
Podawać gofry owsiane z ulubionymi dodatkami.








Komentarze

Popularne posty