Tiramisu w pucharkach

Tiramisu należy do grupy deserów które uwielbiamy, dlatego gościł już u nas w kilku wersjach. Jednak w takim wydaniu jeszcze nie było. taka wersja jest znacznie łatwiejsza do podania, no i wygląda tak, że ślinka cieknie. 

Składniki:

paczka okrągłych biszkoptów
250 ml śmietanki kremówki 
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
⅔ kubka czarnej kawy
kieliszek amaretto
2 łyżki gorzkiego kakao
czekolada do dekoracji

Zaparzyć 2/3 kubka mocnej czarnej kawy. Zostawić do wystygnięcia.
Ubić na sztywno śmietankę kremówki. Miksując stopniowo dodawać 2 łyżki cukru pudru, następnie serek mascarpone. Gotowy krem włożyć na chwilę do lodówki. 
Do wcześniej zaparzonej i przestudzonej kawy wlać kieliszek likieru amaretto. Biszkopty przekroić na połówki, żeby łatwiej później zmieścić je w pucharkach. Moczyć biszkopty w kawie z amaretto i układać na dnie pucharków. Na biszkopty wykładamy porcję schłodzonego kremu, posypać gorzkim kakao. Następnie powtarzać warstwy: namoczone biszkopty, krem, kakao, aż do skończenia składników. Ostatnią warstwą powinien być krem (nie posypywać go kakao)
Gotowe pucharki z Tiramisu wstawić do lodówki na minimum godzinę. Przed samym podaniem posypać wierzch startą czekoladą i udekorować kawałkami czekolady

 







 

Komentarze

Popularne posty