Tartaletki z crème Pâtissière i owocami



Jeśli chcecie zabłysnąć przed swoimi gośćmi to polecamy tartaletki. Oczywiści jak komuś się bardzo nie chce to można zrobić jedna dużą tarte, jednak te małe wyglądają dużo lepiej. Kruche spody można upiec sobie kilka dni wcześniej, bo dobrze się przechowują, a krem wykonać w dowolnej chwili. My nasze słodkości udekorowaliśmy borówkami i malinami, ale Wy możecie wykorzystać dowolne owoce jakimi dysponujecie. 

Składniki:


Ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
180 g masła
130 g cukru pudru
2 jajko
szczypta soli

Crème Pâtissière:
5 żółtek
500 ml mleka
80 g cukru
40 g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
½ laski wanilii

Dodatkowo:
ok. 250 g świeżych jagód lub innych owoców


Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. (Ciasto jest klejące). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1- 2 godz. lub na całą noc.
Foremki do tartaletek wysmarować margaryną. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie i wykleić nim foremki, wyklejając również brzeg.
Ciasto nakłuć widelcem. Formę z ciastem wstawić na 30min. do lodówki. Po tym czasie ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
Piec w nagrzanym piekarniku 15min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami (lub fasolą) i piec do zarumienienia się ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dalej ubijając dodać skrobię.
Pół laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Do garnka wlać mleko, dodać ziarenka wanilii i zagotować. Ubijając dalej żółtka, wlewać cienkim strumieniem gorące mleko. (najlepiej przelać mleko przez sitko). Całą masę postawić na piecu i mieszając energicznie trzepaczką podgrzewać do zagotowania i gotować jeszcze ok. 1min, aż masa zgęstnieje. Należy ciągle mieszać, aby masa się nie przypaliła i nie zrobiły się grudki. Gdyby ewentualnie powstały grudki, należy przetrzeć masę przez sitko.
Krem pozostawić, aż trochę ostygnie, mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobił się kożuch. Lekko ciepły krem rozłożyć na kruchym cieście i pozostawić do ostygnięcia. Ułożyć owoce. Wstawić ciasto na co najmniej 3 godz. lub całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.








Komentarze

Popularne posty