Chleb paryski

Chlebek paryski powstał podczas zajęć z "Podstaw piekarnictwa". Delikatny, pszenny o drobnym miąższu. Niestety nie możemy wam pokazać przekroju bo zajęcia były zbyt krótkie i wypieki były fotografowane jeszcze ciepłe, a wiemy że ciepłego pieczywa nie należy kroić. 


Składniki:

Zaczyn: 
7 g suchych drożdży lub 25 g drożdży świeżych 
50 ml wody 
1 płaska łyżka cukru 
1 płaska łyżka mąki pszennej 
500 g mąki pszennej typ 450  
250 mln wody 
100 ml mleka 
1 i 1/2 płaskiej łyżeczki soli 

Dodatkowo: 
2 łyżki mąki do podsypywania 
3 łyżki wody spryskania przed pieczeniem

Do miseczki dodać drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki oraz 50 ml wody, dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn podwoi  swoją objętość . 
Do miski wsypać mąkę, dodaj sól, wodę, mleko i zaczyn. Wymieszać łyżką. Wyrabiać na wolnych obrotach robotem 5 minut. Ciasto będzie bardzo luźne i właśnie takie ma być. 
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. Masę wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiać minutę (ręce obsypując mąką). Uformować 2 podłużne bochenki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. 
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Na dolnej półce postawić naczynie z wodą. Wyrośnięte chlebki skropić wodą i wstawić do gorącego piekarnika. Po 5 minutach wyjąć  i bardzo ostrym nożem zrobić na nich ukośne nacięcia. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez 25 minut, aż zaczną się rumienić. Wyjąć i ostudzić na kratce.

 








 

Komentarze

Popularne posty