Kurczak po meksykańsku

Miękki i soczysty filet z kurczaka w mieszance aromatycznych przypraw, zapiekany z serem i warzywami w sosie pomidorowym. Takie jedzonko uwielbiamy. Do tego odrobina ryżu i zielona sałata z jogurtem naturalnym i czegóż nam więcej potrzeba. No może słodkiego deseru, ale to już w innym poście.

Składniki:

600 g filetu z kurczaka
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka suszonego oregano
½ łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz
4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 papryka
1 puszka kukurydzy
500 ml passaty pomidorowej
200 g tartej mozzarelli
200 g ryżu

Każdy filet pokroić na 3 mniejsze i cieńsze kawałki. Posypać przyprawami i obtoczyć w dwóch łyżkach oliwy a następnie rozbić tłuczkiem na podobną grubość (uprzednio najlepiej przykryć folią spożywczą).
Rozgrzać patelnię, wlać dwie łyżki oliwy, włożyć kurczaka i krótko obsmażyć (po 2 minuty z obydwu stron), zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.
Na tę samą patelnię włożyć posiekaną cebulę i starty czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz kukurydzę i fasolę. Wlać passatę pomidorową i zagotować, doprawić solą.
Danie przełożyć do żaroodpornej formy. Na wierzch ułożyć podsmażone filety i posypać je tartym serem. Włożyć do piekarnika termoobieg 180 st. na ok. 10 min i zapiec aż ser się zrumieni.
Podawać z ugotowanym ryżem.








Komentarze

Popularne posty